Osteopathie bij zwangerschap

De zwangerschap, voor en na de bevalling

Klachten

Klachten die zich kunnen voordoen tijdens en na de zwangerschap:

  • Algehele rugpijn
  • Ischias door zenuwcompressie
  • Bekkeninstabiliteit
  • SI klachten
  • Reflux
  • Obstipatie
  • Hormonaal disbalans
  • Hoofdpijn
  • Uitstraling naar armen en benen

De zwangerschap is een periode waarin er in korte tijd veel verandert in het lichaam. Een osteopathische behandeling kan helpen om het lichaam zich beter te laten aanpassen aan deze veranderingen. Gedurende 40 weken ontstaat er een toename van het lichaamsgewicht en een verandering in de houding waarbij de zwaartekracht zich verplaatst. Daarbij is er een toename van de elasticiteit van de spieren en banden die steun geven aan het bekken. Dat veroorzaakt een mechanische stress in die regio.

Ook doordat er een aanpassing plaats vindt tijdens de groei van de foetus vinden er in het lichaam grote fysiologische veranderingen plaats. Sommige zijn uiteraard zichtbaar en sommige zijn als gevolg van de hormonen die invloed hebben op het hele systeem.

Het doel van de osteopathie bij de zwangerschap is  het lichaam helpen zich aan te passen  bij dit natuurlijke proces door het optimaliseren van de aanpassingsmechanismen van het lichaam en het minimaliseren van de pijn en het ongemak van moeder en baby.

Bevalling en na de bevalling

Ook als voorbereiding voor de bevalling kan een osteopathische behandeling belangrijk zijn. Een goed evenwicht zowel  in de beweging van de gewrichten van de rug en bekken als in de beweging van het middenrif, buikwand en bekkenbodem is essentieel. Dat gaat er niet alleen voor zorgen dat de baby een goede positie heeft bij het indalen maar ook dat er een goede hormonale en neurologische respons plaats vindt voor de stimulatie van de weeën tijdens de bevalling.

Het is ook heel belangrijk dat de behandeling wordt vervolgd na de bevalling. De effecten van de zwangerschap en de bevalling verdwijnen vaak niet uit zichzelf. Het is goed voor het lichaam dat er wordt gecontroleerd of er blokkades zijn ontstaan van het bekken, wervelkolom en ribben en of deze structuren de normale positie terug aannemen. Ook kunnen er tijdens de bevalling laesies ontstaan (bv. door een  knip, vacuümpomp…) die later klachten zoals pijn bij het vrijen, urine of fecale incontinentie kunnen geven.

Tijdens de borstvoeding komt het voor dat er pijn ontstaat midden in de rug, tussen de schouderbladen. De osteopaat kan dit ongemak verhelpen en adviezen geven over houdingen tijdens de borstvoeding en andere dagelijkse activiteiten.